OZON

12.04.2015 11:59
  • Ozonla hava ve suda %100 hijyen sağlanır.
    Molekülünde 3 atom bulunan, oksijenden oluşan ağır kokulu gaz durumunda basit elementtir. (O3) Oksidasyon gücü yüksek bir gaz olması nedeniyle dezenfektasyon amacıyla son yıllarda yaygın olarak kullanılmaktadır.

    Dünya Sağlık Teşkilatı’nın1979 yılında yayımlanan bir raporunda ozon ile dezenfektasyon önerilmiş, 1997 yılında güvenilir gazlar (GRAS) sınıfına girmesiyle ozonun gıdalarda kullanılması yaygınlaşmıştır.

    Türk Gıda Kodeksinde de güvenli gıda üretimine yönelik olarak HACCP ( Kritik Kontrol Noktalarında Tehlike Analizi ) çalışmaları zorunlu hale getirmiştir.

    Bakteriler 0 – 5 °C’ de üreyemezler bağzıları yavaşça gelişebilir, 5 – 63 °C’ de çok hızla çoğalırlar. Damacananın içindeki ozon gazı bakteri üremesini engeller ve var olan bakterileri öldürür.